Blegning

Mange synes de har fået for gule eller for mørke tænder. Så er en blegning måske løsningen. Især gullige/brunlige misfarvede tænder er lette at blege. Generelt er det dog ikke alle, der har tænder, som er en god ide at blege. Eksempelvis vil kroner og fyldninger ikke blive lysere ved blegning og skal så evt. laves om igen efterfølgende. Tandlægen vil laven en vurdering af dit tandsæt for at vurdere, om det er en god ide at blege tænderne. Tandlægen vil ligeledes vurdere hvilken metode der vil være bedst i dit tilfælde. Der bør også foretages en tandrensning inden blegningen påbegyndes for at opnå det bedste resultat. Har du kun en “mørk” tand, er den formentlig mørk efter en rodbehandling. Den kan bleges lys igen. Dette er således en “lokalblegning”, som skal foretages.

Hvad sker der når tænder bleges?

Ved tandblegning sker der en kemisk nedbrydning af farvestofferne i tænderne ved, at brintoverilte siver ind i tandemaljen og nedbryder større farvede molekyler til mindre. Dermed ser tanden lysere ud. Med tiden samles disse igen, hvilket bevirker, at en tandblegning gennemsnitlig holder 2-3 år. Det er altså farvestofferne man angriber og ikke emaljen.

Tager tænderne skade?

Nej, det har undersøgelser ikke kunne vise. I USA har man bleget i 20 år nu, og har ikke kunnet påvise nogle emaljeforandringer.

Hvordan foregår blegningen?

Tandlægen tager et aftryk af dine tænder, hvorefter der laves en skinne, som passer til dine tænder. Herefter lægger du blege-gel i skinnen, hver aften inden du går i seng. Du “sover” dig altså til hvide tænder. Det tager en uges tid. Skinnen kan så anvendes igen, hvis man skal blege sine tænder igen nogle år senere. Husk at gemme skinnerne, det er dem, der er dyre i første omgang. Når du vil genopfriske blegningen skal du kun købe blegegelen