Implantater

Et implantat er en kunstig rod, som tandlægen indsætter i kæbebenet, som erstatning for én eller flere mistede tænder. Det er i princippet en rodformet skrue fremstillet af titanium legering. Titanium er i stand til at indgå en fysisk-kemisk forbindelse med knoglen og derved gror fast. I fagsprog en såkaldt ‘osseointegration’.

Kan alle få et implantat?

Næsten alle har tilstrækkelig med god knogle til, at et implantat kan lade sig gøre. Det er dog nødvendigt at tage nogle røntgen billeder som en del af en forundersøgelse, før man endeligt kan afgøre dette.

Hvordan foregår dette?

Typisk består en afsluttet implantat behandling således af 3 dele:

  1. tandlægen skruer implantatet ind i kæbebenet. Der laves en lille operation, hvor tandlægen sætter en “skrue” ind i knoglen. Dette gøres med lokalbedøvelse og tager normalt under en times tid. Dette er i reglen et lille indgreb og uden de store gener bagefter. Senere kan tandlægen så sætte en krone ovenpå denne nye rod – og en tand er erstattet.
  2. Opbygning som skrues fast til implantat. Når implantatet et vokset sammen med knoglen (i løbet af 3 til 6 måneder), kan tandlægen tage et aftryk, som sendes til et laboratorium, der fremstiller opbygning og krone.
  3. Krone som skrues, eller limes, til opbygning. Tilbage på klinikken skruer tandlægen opbygningen fast til implantatet, hvorefter kronen kan skrues eller limes på.

Implantater kan også anvendes til at fastgøre en løstsiddende protese, idet der på implantater kan monteres en tryklås til forankring af den løse protese.