Hvorfor kroner og broer?

I de fleste tilfælde anvendes kroner til at beskytte og forstærke svækkede og knækkede tænder. Der vil typisk være tale om tænder, som er meget udborede med store plomber, eller tænder som er blevet rodbehandlet. Tand kroner kan også anvendes kosmetisk. Der vil typisk være tale om grimme fortænder med store misfarvede plastfyldninger. микрозайм на карту Her vil tandlægen anvende kroner i rent porcelæn, som er meget smukke og svære at skelne fra naturlige tænder. Disse fremstilles som en tynd skal porcelæn, som limes til tanden. En krone kan enten være af guld, af porcelæn med palladium underkappe eller af ren porcelæn (se Fuldkeramiske kroner). En bro er, når en eller flere tænder mangler, og man laver en “snyde-tand”, som er hæftet på nabotænderne. Øverste billede viser de to nabotænder boret klar til broen. Broen ses på det miderste billede. Det sidste billede viser broen sat fast på tænderne. En bro kan laves i guld eller i porcelæn – nøjagtig ligesom kronerne.

Hvordan laves en krone eller bro?

Tandlægen borer tænderne til, og der tages et aftryk af resttanden eller resttænderne. Dette sendes til en tekniker, som brænder porcelænet på lag for lag. Du skal, som oftest til et enkelt besøg hos teknikerens laboratorie. Her formes og farves tandkronen eller broen, så den passer helt naturligt med dine andre tænder. Tandkronen eller broen bliver så til sidst sat fast med en cement hos tandlægen. I mellemtiden går du med en midlertidig tand eller bro, som tandlægen har lavet. En krone eller bro vil holde i mange år, og den vil ikke blive misfarvet. En tand, som har fået en krone, er i mange tilfælde en holdbar tand, som ikke vil knække.

Hvordan i fremtiden?

En tand, som har fået en krone eller en bro, er i mange henseender en holdbar tand. Den er godt beskyttet mod at knække og udvikle caries (“hul” i tanden) osv. – men det kan i nogle tilfælde ske. En krone eller bro holder i mange år, og bliver ikke misfarvet eller forandret på nogle måder.